Aktiv resa

Tänk på hälsan under träningsresan

“Va?”, tänkte du kanske när du såg rubriken? “Jag åker ju på träningsresa för att jag tänker på min hälsa!”

Detta stämmer givetvis – du åker förmodligen på träningsresa för att till exempel gå ner i vikt eller förbättra din kondition, kanske i kombination med att lära dig mer om en hälsosam diet. Men det många träningsresenärer inte tänker på är hur ens hälsa rent av kan ta skada av den intensiva träning en träningsresa innebär, om man inte genomför den på rätt sätt. Innan du åker på en intensiv träningsresa finns det några saker som kan vara bra att tänka på, så att du faktiskt kommer hem med en bättre hälsa än innan du åkte. Fortsätt läsa denna artikel, så kommer du vara mycket bättre rustad för den roliga utmaning som är en träningsresa.

Förberedande träning

Det finns ingen som klarar av att gå från helt stillasittande till en veckas intensiv träning. Om du inte redan tränar idag rekommenderas att du åtminstone tolv veckor innan din träningsresa börjar röra lite på dig. Ta det väldigt lugnt i början, för att gradvis öka intensiteten i träningen ju mer resan närmar sig. Det gäller dock att lyssna på kroppen; det gäller att hitta balansen mellan att komma i form och att undvika att slita ut kroppen innan resan.

I resväskan

Börja med att fundera på vad din stundande resa kräver i packningsväg. Detta varierar ganska mycket beroende på vilken typ av träningsresa du ska iväg på. Börja med att fundera på klimatet. Är det varmt dit du ska? Packa då ner så lätta och andningsbara träningskläder som möjligt. Är det kallt? Då behöver du till exempel ett ordentligt underställ som både värmer och andas.

Vad som är gemensamt för packlistor inför alla typer av träningsresor är att du måste ha ett par bra skor som lämpar sig för din resa. Du ska till exempel under inga omständigheter träna i skor som känns trånga, då detta kan orsaka allvarliga problem med nedsjunken framfot. Om du, som så många andra, har svårt att hitta träningsskor som känns perfekt bekväma under lång tids träning bör du fundera på att hitta ett par iläggssulor, även kallade inlägg. Det finns sulor, eller inlägg, som hjälper för alla typer av fotproblem. Ta fothälsan på allvar – ett par skavda, eller på annat sätt skadade, fötter kan förstöra hela träningsresan och dessutom skapa långtgående problem efteråt.

Ett annat generellt packningstips för alla typer av träningsresor är att ha med dig någon form av praktisk förvaringsväska, som du kan bära med dig även när du tränar. Det finns mängder av magväskor och andra smarta förvaringslösningar som passar för träning. Du måste kunna ha med dig till exempel din mobiltelefon om någonting skulle hända, gasbindor om du skulle trampa snett eller astmamedicinen om du är astmatiker.

Lyssna på coachen

Sist men inte minst – lyssna alltid på din coach under resan! Din coach har mängder av erfarenhet av just den träningsresa hen arrangerar. Coachen vet alltid bäst!

Skriv et svar