Resmål

Besök Sveriges Norrland

Många som reser till Sverige väljer kanske att besöka en stor stad, som Stockholm eller Göteborg. Men det finns självklart så mycket mer i Sverige än bara stora städer. Även svenska glesbygden har mycket att ge, framför allt om ni är intresserade av natur, landskap och vackra platser.  
 
Varför inte flyga till Gällivare, hyra en bil, och därifrån ge er ut på en norrländsk upptäcktsfärd?  
 
Här kommer några härliga förslag på stopp i Norrland: 

 

Gällivare 

Om ni ändå flugit hit så kan ni lika bra börja er upptäcktsfärd här. I Gällivare finner du Dundret. Det är ett högt berg, fjäll, där du vintertid kan åka skidor. Övriga årstider kan du vandra här, det finns många olika leder som du kan njuta av. Utsikten är magisk, luften är frisk och du känner dig fri.  
 
I Gällivare finner du även Malmberget, staden som håller på att flyttas så den inte rasar ner i den stora LKAB gruvan. Man kan gå guidade turer hit och lyssna på massa intressant historia.  
 
I Gällivare finns även Aitik gruvan, hit kan du åka på en guidad busstur, du får åka ner mot gruvan, se de stora maskinerna som jobbar där, och höra om vad gruvan gör för något.  
 
Du kan även se de stora, långa, malmtågen som åker från LKAB och Aitik med all malm.  

 

Stora sjöfallet 

Några mil från Gällivare finner du den stora fjällvärlden och platsen Stora sjöfallet. Här finns ett enklare hotell med restaurang där du kan bo och äta god norrländsk mat som till exempel ren och älgRummen har sängar och toa, men det är gemensam dusch och du får ta med egna sängkläder. Härifrån kan du vandra upp i de magiska fjällen. De stora höga fjällen runt om är som i en sagovärld.  

 


Jockfall


Nära Pajala finner du Jockfall. Det är precis som de låter ett stort fall där du kan se laxarna hoppa. Här kan du fiska, hyra stuga, äta gott och titta och lyssna på det högljudda fallet. 

 

Nattavaara  

En otroligt charmig liten by cirka 6 mil utanför Gällivare. Här rinner Torneälv, det finns flera sjöar och en liten lanthandel. Det finns stugor att hyra och det är gott om vandringsplatser, scoter leder och fiskemöjligheter. Glöm dock inte att många platser kräver fiskekort. En liten bit utanför Nattavaara finner du Solberget där du vintertid kan åka renspann. I Nattavaara ser du den äkta lantliga idyllen.  
 
I Norrland kan du även njuta av två otroliga naturfenomen, beroende på vilken årstid du åker dit. Vintertid kan du få se det magiska Norrskenet – kan vara otroligt mäktigt att se. Sommartid får du istället njuta av midnattssolen – när solen lyser dygnet runt.

Skriv et svar