Reseguider

Reseguide till Stockholm

Om du ska resa till Stockholm kan det vara bra att känna till lite fakta om Sverige och Stockholm, och här kommer lite guidning:

Valuta

I Sverige är valutan kronor. I en del butiker går det att betala även med euro, men det är absolut säkrast att ha svenska kronor. Näst intill alla butiker tar även de vanligaste korten som Visa och Mastercard. Många butiker börjar även erbjuda alternativet Swish som betalningsmetod.

Boende

Du kan bo på hotell, vandrarhem, hyra stuga eller bo på camping. Det är oftast dyrast att bo på hotell, men om du kollar på olika resesidor som jämför priser så kan du hitta bra hotell runt tusenlappen natten. Det brukar inte vara så storskillnad på om du väljer ett hotell mitt inne i centrala Stockholm eller om du väljer ett utanför de centrala delarna, det finns många bra hotell till bra priser inne i city.

Tider

Butiker som säljer mode med mera har oftast öppet cirka klocka 10-19 på vardagar och klocka 10-17 på helger. Många matbutiker har öppet till mellan klocka 21-23.

Lokaltrafik

Stockholm har tunnelbana, spårvagn, pendeltåg och bussar. Du kan oftast lätt ta dig överallt med lokaltrafiken. Du kan köpa biljetter i automater på stationer eller inne på Pressbyrån och resecentrum. Det kostar ca 30kr att åka en resa inom Stockholm. Man kan även köpa dygns kort, veckokort och månadskort.

Mat

Typisk svensk mat är köttbullar, smörgåstårta, löjrom, fiskpinnar och falukorv. Vill du äta just svensk husmanskost så får du söka på just detta, då de allra flesta restauranger i Stockholm serverar annan mat än just det typiskt svenska. Det finns många restauranger som har ett varierat utbud, där du till exempel kan hitta löjroms toast som förrätt, och sedan äta en biff till huvudrätt.  

Styre

Sverige har monarki, det innebär att vi har en Kung. Inne i Gamla stan i Stockholm kan du se Stockholms slott. Kungen och drottning bor dock inte där, men tar ofta emot gäster med mera i det kungliga slottet. Kungen styr dock inte Sverige, utan det gör en Statsminister och regering.

Skriv et svar