Diverse

Vinkällare eller vinkyl

För dig som är vinälskare handlar vin inte bara om själva drickandet. Lika viktigt för dig som är passionerad är att ha rätta vintillbehör hemma. För förvaring, lagring och kylning av vinet behövs en vinkällare eller en vinkyl. För ett stort utbud av vintilbehör, besök https://www.wineandbarrels.se/.

Vinkällare för förvaring och temperering

En vinkällare bör ha en temperatur på runt 11 grader. Luftfuktigheten ska ligga mellan 60 och 70 procent. Luftfuktigheten är viktigare än vad man kan tro, är inte denna på rätt nivå finns risken att vinet blir torrt. Är det däremot för fuktigt finns risken att etiketten på vinflaskan löses upp.

En vinkyl istället för en vinkällare

Vad är anledningen till att ha en vinkyl? Ja, självfallet för att hålla ditt vin kylt. Har du tillgång till en vinkällare är detta såklart inte nödvändigt, men väldigt få har det. Då är en vinkyl mindre, billigare och kräver inte lika mycket utrymme. En vinkyl är ett essentiellt vintillbehör för alla vinälskare.

Vinkyl med aktiv luftfuktning

Idag finns det till och med vinkylar med så kallad aktiv luftfuktning. Vad en sådan kyl gör är att den ser till att korken på vinet inte torkas ut. En uttorkad kork som är i kontakt med vinet försämrar smaken och gör det svårare att urskilja på smaken mellan olika viner.

Vinkylen behöver bra ventilation

En annan mycket viktig sak att tänka på är att en vinkyl är beroende av god ventilation. Den måste kunna suga in luft nerifrån och släppa ut luften på baksidan. Har vinkylen inte tillgång till ventilation kommer den dra mer ström samt ge ett irriterande ljud och i värsta fall inte kunna hålla rätt temperatur.

Viner gillar inte UV-strålning

Viner är väldigt känsliga. Vin som utsätts för UV-strålning eller skakas kommer att smaka sämre. En exakt temperatur på vinet är nödvändigt för smakens skull. I en vinkyl kontrolleras alla dessa parametrar för att vinet ska smaka perfekt.

Skriv et svar