Naturupplevelser

Norrland

Bor du inte i norra Sverige, och är intresserad av naturen, så är ett hett tips att göra ett besök till just Norrland. Bor du inte i Sverige ens, och är intresserad av natur, då är detta den perfekta platsen. 
 
I Norrbotten finns det mycket naturupplevelser som du inte kan få i södra eller mellersta Sverige. Många av dem kan du nog inte få i andra länder alls. 
 
Här kommer tips på några naturupplevelser du kan få i norra Sverige: 

 
Norrsken 

Norrsken är något magiskt, och det ena är inte det andra likt. En del tror att norrsken endast är några gröna moln på himlen, men ack så fel. 
 
Norrsken kan variera i färg, storlek och hur det rör sig. Man brukar säga att norrskenet dansar fram. Det kan vara grönt, blått, rosa. 
 
Det kan vara ett så fascinerande vackert skådespel att du bara står och njuter och säger wow. 
 
Om du har riktigt tur så kan du till och med höra när norrskenet susar fram. 
 
Detta är självklart inget du kan beställa, ingen kan garantera att du får se norrsken när du åker till Norrbotten, men du kan alltid hålla tummarna. Vintertid är chansen som störst att få se detta fantastiska fenomen. Tänk på att det kan bli riktigt kallt vintertid, det kan bli ner mot -45 grader kallt, så packa varma kläder. 
 


Fjällen 

De norrländska fjällen är mäktiga. Det finns många olika vandringsleder du kan gå, de är bra utmärkta. Du kan boka sovplats på olika fjällstationer eller tälta. Tänk på att vädret kan variera kraftigt och att det kan till och med snöa fast det är mitt i vintern. Renar går fritt i Norrbotten, de tillhör samerna. Renarna är väldigt vackra och du kan plötsligt stå mitt i en flock. Man ska vara försiktigt kring renar, inte tuta med bilen och så vidare, utan vänta tills de flyttar sig självmant om de står i vägen. 

 
Fall och forsar 

Vatten har vi ju överallt, men det kanske inte finns så många fall och forsar i städerna. I Norrbotten finns flera beundransvärda fall, till exempel Jockfall, storforsen, Linafallet och många fler. Det är inte som vattenfall utan de är vilda, högljudda forsar. De låter mycket när du står nära och du kan se vattnet yra som moln ovanför forsen. Det känns som något magiskt, och är värt resan dit. 

Skriv et svar