Diverse

Ljuset i huset

Om man vill skydda hemmet mot ljus väljer man gardiner eller persienner. Båda fyller deras funktion, och om man föredrar det ena eller det andra är en smaksak, vad gäller estetik. Hur själva fönsterna ser ut, har stor betydelse för ljusinfallet i huset. Stora fönster släpper in mycket ljus. I sommarhalvåret värmer det också upp huset ganska rejält. Här är dilemmat att skira gardiner släpper in både ljus och värme, medan tunga gardiner inte bara stoppar värmen, utan även ljuset. Tunga gardiner dras oftast ifrån på morgonen för att släppa in ljus, och sedan glömmer man att dra för igen, för att hålla värmen ute.

Här kan man istället välja motoriserade persienner. De styrs av solcensorer och följer mao vädret. Somfy är en butik som specialiserat sig i just fjärrstyrda produkter till hemmet. På deras hemsida www.somfy.se/

hittar du återförsäljare så du kan se vart du ska vända dig.

Markiser

Självklart kan du även välja att sätta upp markiser utomhus, som även de följer ljuset från solen. De ser till att du har en skön plats utomhus, där ni kan sitta och slappna av i skuggan. Samtidigt ser de till att det inte blir lika varmt inomhus, eftersom fönsterna nu befinner sig i skuggan från markisen. Med den här typen av solskydd, persienner och markiser, kan du hålla din elräkning nere. Om inomhusmiljön befinner sig i skuggan från markis eller persienn, blir det inte lika varmt. Du sparar pengar på ACn som får betydligt mindre att göra. När vi sedan går mot mörkare tider kan du ändra inställningarna på solskydden, så att både sol och värme släpps in maximalt. Detta bidrar då till att du spar pengar på värmeräkningen, eftersom du kan vänta lite längre med att sätta på värmen på hösten.

Det här bidrar i slutändan till att miljön skonas, i och med vår sänkta elkonsumtion.

Skriv et svar