Naturupplevelser

Island

Om du vill ha en naturupplevelse som skiljer sig lite år från det man vanligtvis ser och gör, så kan du åka till Island. Island är en ö, och där finns flera olika natur upplevelser som är ganska unika för just Island. Ön ligger i norra delarna av Atlanten, mellan Grönland och Färöarna, som även de är fina platser att besöka. Om du åker till Island så kolla in följande: 

  • Vulkaner 

Island har flera vulkaner, men den mest känna är nog Hekla. Det är en stor vulkan som mäter 1491 meter över havet. Hekla är fortfarande aktiv och hade sitt senaste utbrott är 2000. Ett utbrott innebär att vulkaner sprutar ut het lava och aska. Just vid det senaste utbrottet så påverkades flygningar i hela Europa för att det var så mycket aska som spreds uppe i luften. 

 

  • Fjordar 

Något det finns gott om på Island är Fjordar. Vad är då en Fjord? Jo det är en smal, lång havsvik som omges av höga, branta klippväggar. Nu för tiden kallas även bäckar och åar för fjordar dock. 

 

  • Gejser 

Islands Gejsrar är nog en stor anledning till varför många besöker Island. En Gejser är en het källa som med jämna mellanrum skjuter upp kokhett vatten liknande en fontän. Detta är något som normalt brukar ske under jordskorpan så att vi inte ser, men på några få plaster i världen så är jordskorpan så tunn att dessa Gejsrar har bildats. De Finns på Island, Nya Zeeland, Chile och på en plats i USA. Det finns flera Gejsrar som är öppna för allmänheten att bada i. Det finns ofta spa-anläggningar intill där man kan njuta av behandlingar. 

 

  • Reykjavik 

Islands huvudstad, och säkert dit många åker när de besöker Island. Här bor cirka 200.000 människor och det är Islands enda storstads område. Det blåser mycket i Reykjavik och det är inte speciellt varmt. På sommaren är det vanligtvis mellan 10-15 grader varmt. Det regnar även mycket på Island, närmare bestämt cirka 213 dagar om året. Reykjavik var för 10.000 år sedan tänk av en stor glaciär. När den smälte mot istidens slut så växte landet Island och staden Reykjavik fram. Det finns några kullar i staden som tros vara rester av vulkanutbrott som skett under istidens varmare tid. 

 

Island är en perfekt plats att hyra bil på och köra runt och se alla dessa naturfenomen. Naturen och landskapen är storslagna i sig. 

Skriv et svar