Diverse

Dammfritt hem med rätt dammsugare

Tycker du att det är svårt att hålla dammet borta, även om du städar ofta? Damm är små partiklar som kan bestå av döda hudceller, pollen, föroreningar, textilfibrer och djurhår. Eftersom dammet kan bildas av textiler i inredningen, våra kläder, husdjur eller till och med vår hud, kan det ibland kännas som att det är omöjligt att bli av med dammråttorna för gott.

Det bästa sättet att motverka dammet är dock att städa regelbundet och grundligt. Tänk på att torka av möbler med en fuktig trasa, tvätta av dina växter, byt sängkläder ofta, gärna en gång i veckan och vädra regelbundet.

Dammsugaren – din räddare i nöden

Det viktigaste redskapet för att bekämpa dammråttorna är dammsugaren! Det finns olika sorter att välja mellan, beroende bland annat på hur stora ytor du behöver städa. Den klassiska modellen, golvdammsugaren, finns i flera modeller och storlekar.

Det finns dammsugare både med eller utan påse. Om du besväras av mycket damm i hemmet kan det vara bra att välja en dammsugare med påse, så att du kan slänga hela påsen då den är fylld och bli av med även de minsta dammpartiklarna. Denna modell är även ett bra alternativ för dig som har husdjur eller är känslig eller allergisk mot damm. Kom dock ihåg att byta påsen tillräckligt ofta, annars kan suget försämras så att dammsugaren inte fungerar lika effektivt.

Om du däremot väljer en dammsugare utan påse bör du tänka på att tömma och tvätta ur behållaren ordentligt efter att du har städat. Om bor i en liten lägenhet kan du även välja en handdammsugare, även kallad sladdfri dammsugare, som är snabb och smidig att använda och inte kräver så mycket utrymme för förvaring.

Du kan även prova att använda en robotdammsugare mellan varven. Robotdammsugare städar självständigt och kommer dessutom åt utrymmen under soffor och sängar tack vare deras låga design.

Skriv et svar